top of page
Search
  • georginakartyas

Hasi műtétem volt, kell utána gyógytornára járnom?



Nagy öröm számomra, hogy manapság már egyre nagyobb figyelmet kap ez, az eddig gyógytorna körökben kicsit elhanyagolt terület!

A válasz pedig egyértelműen igen, vagyis mindenképpen ajánlott legalább egy konzultációs alkalom amennyiben szeretnénk elkerülni számos későbbi problémát.


Hasi műtétek során ugyanúgy, mint bármely másik műtétnél mindenképp keletkezik egy szöveti sérülés ami befolyásolja a szervezet további működését legyen szó kisebb beavatkozásról vagy egészen nagy műtétekről egyaránt.


De hogyan is tud segíteni egy gyógytornász ilyen esetben?


 Első körben érdemes egyáltalán a műtéti heget megvizsgálni, hogy megfelelően gyógyult-e, van-e esetleg valamilyen hegesedési defektus, van-e bármilyen letapadás/összetapadás a heg környezetében. Amennyiben igen, már egy alapos hegkezelés rengeteg későbbi problémától megkímélhet minket. Ugyanis egy feszes, összetapadt, nem mozgó szövet gátolhatja, módosíthatja egy tőle távol eső, de vele szövetileg kapcsolatban levő terület mozgását. Így alakulhat ki nagyon könnyedén más területen fájdalom, mozgásbeszűkülés. (pl. egy császármetszés utáni derékfájás)


 Aztán amint a szövet stabillá válik (kb. 12 hét) érdemes átnézni az egész hasi területet viscerális (belső szervi) szempontból is. Mivel a szervezetben a kötőszöveteink által minden kapcsolatban van egymással egy letapadás nem csak mozgásszervi problémát okozhat, hanem a belső szerveink funkcióját is befolyásolhatja negatív irányban.

 Különösen fontos a visceralis kezelés, ha egy adott szervet kivettek (pl. epe, méh vagy esetleg egy bél részletet eltávolítottak). Illetve rengetegszer találkozom hasplasztika után kőkemény, nem mozgó szövetekkel. Az teljesen rendben van, hogy esztétikailag szép lapos a hasfal, de a kötőszöveteknek szükségük van az egymáson való elcsúszásra különben egy idő után a szomszédos területekben alakulnak ki problémák.


 És természetesen mindemellett (főleg egy nagy hasi műtét után) érdemes az izmok és az idegrendszer megbomlott egyensúlyát tornával is visszaállítani. A neuromuszkulás (izom/idegrendszeri) kontroll az egész törzs stabillitás szempontjából kiemelt fontosságú!



12 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page