top of page
Search
  • georginakartyas

Optimális légzésminta

Szerencsére manapság már egyre több szó esik a helyes/szervezetünk számára optimális légzésmintáról!


Miért fontos ez?

Az emberek nagy része jellemzően felületes és “túllégző”.


Miért probléma ez?

A légzésnek a szervezetben nem csak a gázcserében van jelentősége, hanem egyéb funkciókat is ellát a szervezetben. Légzés során - mobilizálódik a mellkas - mobilizálódnak a belső szervek - ezáltal jobb lesz a keringés, javulnak a szervek funkciói, - Nem alakulnak ki összetapadások a kötőszövetes rendszerben - megfelelő légzéssel csökkenthető a stressz is.


Megfigyelted már a saját légzésed?

Feküdj hanyatt a földre/ágyra. Húzd talpra lábad, az egyik kezed tedd a mellkasodra, a másikat a hasadra. Figyeld meg: - hogyan mozdul a két kezed? - hová veszed inkább a levegőt (has vagy mellkas)? - melyik kezed mozdul előbb? - milyen nagy a kitérés? - mennyire gyorsan lélegzel? Majd tedd át a kezeid az alsó bordák rá és figyeld meg: - van-e egyáltalán kitérés oldalirányban? - szimmetrikusan mozdul-e a két kezed?


Ha már megismerted a saját légzésed, akkor kezdődhet légzésminta javítás amennyiben szükség van rá!


A kiegyensúlyozott, nyugodt légzés kiemelkedően fontos a szervezetünk optimális működése szempontjából.


Gondoljunk csak bele, naponta nagyjából 20.000x veszünk levegőt és ezáltal egy rossz légzésminta jelentős negatív hatásokat tud elindítani a szervezetben. Gyakorlatilag egy 24 órás folyamatos stresszfaktort jelenthet.


A szervezetünk szempontjából a legoptimálisabb az úgynevezett “rekesz légzés”.


Nézzük mi történik ilyenkor belégzésnél: - a mellkas és hasüreg között található rekeszizom (diaphragma abdominale) rostjai összehúzódnak és így a rekesz lefelé a hasüreg felé süllyed. - ezáltal a bordakosár tágul, nyílik, megnő a mellkas térfogata, a tüdőbe beáramlik a levegő - mindeközben a hasüregben lefelé, kifelé tolódnak a szervek (a hasizmok és a gátizmok kontrollált nyúlása normális esetben ennek bizonyos mértékben ellen tart és védelmet nyújt)

Kilégzéskor: - a hasizmok és gátizmok összehúzódásával nő a belső hasűri nyomás ami feltolja a rekeszt a mellüreg felé illetve a rekeszizom rostjai is ellazulnak. - a belső bordaközti izmok visszahúzzák a bordákat - a tüdő összenyomódik és kipréselődik a levegő


Optimális esetben tehát a légzés során a rekeszizom, a hasizmok és a gátizmok együtt dolgoznak, ezzel segítik a belső hasűri nyomás fenntartását, valamint jelentős szerepük van az alsó gerincszakasz stabilitásában is.


Nagyon fontos, hogy a légvétel szájon át történjen! Az orrlégzés felmelegíti, megszűri, párásítja a levegőt ami a tüdőbe jut!


Minden légvételnél a mellkas és a has is mozduljon, a légvétel nyugodt, mély, lassú legyen!


A légzésminta rendezése lassú folyamat, de megéri vele foglalkozni!!!!


“Mosolyogj, lélegezz, lassítsd és boldog életet élj!” (Johnny Lung)

14 views0 comments
bottom of page