top of page
Search
  • georginakartyas

Vagus terápia...megint valami újdonság?

A vegetatív idegrendszer megfelelő működése alapvető fontosságú a szervezet belső környezetének fenntartásában. 2 egymással ellentétes hatású, de egymással összekapcsolt működésű részből áll. Ezeket nevezzük szimpatikus és paraszimpatikus részeknek. A szimpatikus idegrendszer alapvetően a stresszhelyzetekben szabályozza a szervezet működését, a paraszimpatikus idegrendszer pedig a nyugalmi állapotáért felel, segít a regenerálódásban.


Normális esetben ez a 2 idegrendszer egymást kiegészítve működik. A szervezet igényeinek megfelelően néha egyik, néha másik működik aktívabban. Időnként viszont előfordulhat, hogy ez az egyensúly hosszabb távon megbomlik és ez jelentős problémákat okozhat a szervezetben.


A szimpatikus idegrendszernek hála a szervezetünk kiválóan alkalmazkodik a rövid ideig tartó nagy stresszhelyzetekhez viszont kevésbé viseli jól a hosszú távon fennálló krónikus stresszt.


Manapság rengeteg ember tartós stresszben él. Külső vagy belső stresszorok egyaránt hatnak ránk. (Pl.: családi, munkahelyi problémák, pszichés problémák, étkezéssel a szervezetbe bevitt káros anyagok, gyógyszerek, rossz alvásminőség stb. )Hosszabb fennállás után ezek akár komoly károsodásokat is okozhatnak. Például krónikus gyulladások, autoimmun kórképek, hormonális egyensúlytalanság, csökkent immunitás stb.


A jelenlegi legújabb kutatásokból úgy tűnik, hogy mindezek felett a testünk x. agyidege (nervus vagus – bolygóideg) a nagyfőnök.


Vagus terápiával biztosítható, hogy egy stresszes helyzet után a szervezetünk minél hamarabb visszatérjen a paraszimpatikus tónusba, ami segíti a regenerálódást, gyógyulást.


Vagus terápia során a nyak, mellkas, has területén különböző manuális fogásokat alkalmazunk, amivel stimulálni tudjuk a vagus ideg működését. Valamint mutatunk pár nagyon könnyű otthon végezhető gyakorlatot ami nagy segítség lehet a mindennapjainkban is.


Rosszul alszol? Rossz az emésztésed? Megbillentek a hormonjaid? Fejfájós vagy? Folyamatosan stresszesnek érzed maga?


Akkor a vagus terápia neked való!


Várlak szeretettel!


kép: Sobotta anatómia atlasz


154 views0 comments

Comments


bottom of page